een verhaal van Gerard 

introductie Japanse verhalen

Japan heeft een rijke vertelcultuur. Door de eeuwen heen heeft het land vele religieuze en culturele invloeden uit heel Azië in zich opgenomen. Dit is terug te vinden in de letterlijk duizenden verhalen die in omloop zijn: over geesten en goden, over geheimzinnige wezens met nog geheimzinniger krachten, over samoerais en geisha’s…

geisha

In dit programma laat ik u kennismaken met deze rijke wereld van verhalen. Ik leg uit wat de belangrijkste verteltradities zijn, hoe deze ontstaan en met elkaar verwant zijn. Ik behandel de oude Shinto-legenden, de latere Boeddhistische sprookjes met een wijze boodschap, de ‘Kaidan’-griezelverhalen en andere genres. Uiteraard laat ik hierbij voorbeelden horen.

Afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden kan het programma 45 minuten tot max. 1,5 uur duren. Verhalen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld:

de schepping van Japan

De aarde was niets dan een woeste zee. De goden vonden dat er iets moest veranderen. De twee jongste goden, Izanagi en Izanami krijgen een bijzondere opdracht.

de samoerai en de treurwilg

In Japan geloven ze dat bomen, en in het bijzonder treurwilgen, bijzondere krachten hebben... Maar kan een treurwilg sterker zijn dan een heel leger van soldaten?

Goze no Yurei

Een Goze is een vrouwelijke muzikant. Een Yurei is de geest van een overledene. Wie is wie in dit griezelige verhaal?

Op de pagina inleiding japanse verhalen kunt u al een kort overzicht vinden van de belangrijkste verhalen uit de Japanse vertelcultuur.

© www.mijn-eigen-website.nl (design)